• 16 Maj 2009 /  Nyheter

  varfor_glarebusters

  Ljusstyrkan i samarbete med AstroSweden kan nu stolt presentera GlareBusters som första leverantör i Sverige!

  För mig personligen har detta varit en tanke i många år då jag ju är engagerad i Ljusstyrkan. Att nu äntligen ha något att erbjuda som gör en praktiskt skillnad då det gäller ljusföroreningar känns oerhört stimulerande.

  GlareBusters GB-2000 finns i två färger: vitt och brons. Armaturen är otroligt lätt att montera och smälter fint in dom flesta miljöer. Perfekt för amatörastronomens hem och grannen till denna? Passar även bra till observatorium, känsliga naturnära områden och företag med omtanke på närområdet. GB-2000 passar helt enkelt in överallt där man månar om utemiljön på natten.

  Vill du vara med att göra skillnad på vår gemensamma utemiljö? GlareBusters finns nu i Sverige, ljusarmaturen som lyser där den ska lysa – ner på marken! Lampan sprider inget ljus upp i vår redan så ljusförorenade atmosfär. Lampan skapar ett behagligt ljus som varken stör dig, grannarna eller naturen.

  Beställ den här via info@ljusstyrkan.se eller via Astroswedens hemsida http://astrosweden.se

 • 18 Mar 2009 /  Nyheter

  Den 28 mars kan man om man vill släcka ner helt hemma i sin villa eller lägenhet i en manifestation för klimatet. (Detta mellan 20.30 till 21.30 på kvällen.) Detta blir samtidigt en slags manifestation för amatörastronomer. (Fast det viktigaste egentligen för dom är att man vänder rätt den felriktade armaturen så att ljuskonen från lamporna hamnar nedåt mot marken och inte uppåt mot himlen).

  Manifestationen kallas för “Earth Hour” och har en hemsida på länken http://www.earthhour.org/. Hemma i Sverige kommer bl.a. Kungliga Operan samt möbeljätten IKEA medverka att släcka ner under denna timma. Tyvärr verkar det som inte Sveriges huvudstad i motsats till andra länders hänga på vilket vi tycker är väldigt underligt och tråkigt! Sverige som gärna bankar sig på bröstet och vill framstå som en av dom första i ledet då det gäller miljön visar här plötsligt upp en blek fasad!

  Men låt inte huvudstadens politiker grusa övriga invånares engagemang. Släck ner och visa att vi också kan, trots allt!  

  Earth Hour-projektet kan i längden kanske bidra att folk får upp ögonen för eländet ljusföroreningar. I och med detta kan våra barnbarn i framtiden trots allt kanske kan få uppleva majestätiska stjärnhimlar som så länge kittlat fantasin hos människosläktet. I varje fall en timma om året!

 • 23 Feb 2009 /  Nyheter

  Vi håller på att bygga om utseendet på Ljusstyrkans hemsida.

  Vissa funktioner och sidor kan upphöra att fungera/visas tillfälligt.

 • 21 Dec 2008 /  Nyheter

  Under rubriken “Mindre watt och mera vett” skriver Svenska Dagbladet om ljusföroreningar och Ljusstyrkan.

  Båda grundarna av Ljusstyrkan, Mikael Skafar och Jan Kivisaar, citeras i artikeln. Förhoppningsvis går budskapet fram: Det handlar inte om att “släcka ned” städer – det handlar om att använda ljuset på bättre vis.

WordPress databasfel för Can't open file: 'ljus_statpress.MYI'. (errno: 145) förfrågan INSERT INTO ljus_statpress (date, time, ip, urlrequested, agent, referrer, search,nation,os,browser,searchengine,spider,feed,user,threat_score,threat_type,timestamp) VALUES ('20150201','20:36:10','54.163.179.108','/cms/index.php','CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)','','','com','','','','CCBot','','',0,0,'1422822970') skapat av require, wp, WP->main, WP->send_headers, do_action_ref_array, call_user_func_array, iriStatAppend